tiistai 25. kesäkuuta 2013

Camilla Lagerqvist : Rädda honom

Ruotsalainen kirjailija, johon tykästyin.

13-vuotias Tawni matkustaa Englantiin isovanhempiensa luokse. Matka ei olisi ollenkaan sopinut hänelle. Hänen mielestä äiti haluaa vain eroon hänestä. Matka isovanhempien luokse antaisi kummallekin kuitenkin hengähdystauon. Tawnin äidinisä oli kuollut yllättäen ja Tawni on pidemmän aikaa ollut surunmurtamana, Ehkä tämä matka piristäisi häntä. Ainakin näin äiti toivoo. Isästä ei ole kuullut pitkiin aikoihin. Hän asuu Japanissa uuden perheensä kanssa.

Matkan aikana hän saa viestin tuntemattomasta numerosta. "Du kan rädda honom" (Sinä voit pelastaa hänet) Tawni ajattelee jonkun pilailevan hänen kanssaan, mutta kun hän näkee saman viestin junan ikkunassa, hän pelästyy oikein kunnolla. Kuka on hän, joka on pelastamisen tarpeessa? Ja kuka lähettää näitä viestejä?

Pienessä rannikkokylässä isovanhemmat pitävät kahvilaa. Kahvilan vastapäätä on erikoinen kauppa, jonka Harriet-niminen nainen omistaa. Naisen Tawni on tavannut jo junassa. Olisiko tämä nainen kirjoittanut junan ikkunaan kyseisen viestin.
Harriet haluaa tavata uudestaan ja lupaa näyttää hänelle jotain. Hän vie Tawnin pienen muistomerkin luokse ja kerto0, että laatassa olevat nimet ovat merimiesten, jotka menehtyivät kovassa myrskyssä. Sitten hän työnstää Tawnin vaivihkaan sieniympyrän keskelle.Kävi humina ja Harriet oli poissa. Sensijaan hän näkee naisen työntämässä rattaita ja kun hän katsoo ympärilleen huomaa hän muistomerkin kadonneen. Missä Harriet on? Hän lähtee kävelemään kylään ja huomaa pian, että torilla juhlitaan karnevaalien merkeissä, koska vaatteet näyttävät ihan kummallisilta. Pian hänelle selviää ettei kyseessä olekaan karnevaalit. Kauhukseen hän tajuaa siirtyneensä ajassa taaksepäin, mutta kuinka kauas? Vastauksen hän saa Tim-nimiseltä pojalta. Vuosi on 1931.
Hänen on pian palattava takaisin sieniympyrän luokse, päästävä takaisin omaan aikaansa. Kun hän palaa takaisin omaan aikaan, hän haluaa heti tavata Harrietin.
Nuorille suunnattu tarina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti