sunnuntai 4. elokuuta 2013

Mats Strandberg & Sara B. Elfgren : Piiri

Strandberg & Elgren Engelsfors-sarja: Piiri #1, Tuli #2, Avain #3

Sirkka-tädin matka Suomeen tuotti tulosta. Hälsningar till Fagersta :)  Hän sai minut koukutetuksi Piiri -nimisen tarinan pariin. Olin pitänyt kirjaa useamman kertaa kirjastossa käsissäni, mutta aina se oli vaan joutanut takaisin hyllyyn. Kun hän kertoi, että kirjailija Mats Strandberg on kotoisin Fagerstasta, oli minun pakko ottaa kirja luettavaksi. Miksi? No, ehkäpä siksi, että Fagersta on kokolailla minunkin lapsuuden kaupunkini. Takaisin Suomeen muutimme vuonna 1982.
Ja hyvän kirjailijan Fagersta onkin synnyttänyt. Stort tack för den skräckinjagade äventyrsupplevelser med magi, kärlek och invecklade förhållanden!

Linnealla, Idalla, Anna-Marilla, Minoolla, Vanessalla ja Rebeckalla, jotka käyvät samaa lukiota Engelsforsissa, ei ole mitään yhteistä, paitsi muinainen pahuus, joka jahtaa heitä.
Linnea on kovanahkainen tyttö, joka elää boheemista elämää omassa asunnossaan. Ida taas on niitä suosittuja tyttöjä, jonka ympärillä pyörii aina mielistelijöitä. Anna-Mariaa hän on pitänyt silmätikkuna koko peruskoulun aikana. Anna-Mari kokee olevansa ei toivottu, niin kotona kuin koulussakin ja pyrkii olemaan näkymätön, jottei joutuisi kiusatuksi. Vanessa seurustelee, äitinsä ja isäpuolensa mielestä, sopimattoman miehen kanssa. Rebekka seurustelee ihanan Gustafin kanssa ja sairastaa syömishäiriötä. Minoo on yksinkulkija, erittäin älykäs ja rakastunut Max-opettajaan. Heillä kaikilla on yhteinen kohtalo, joka sitoo heidät yhteen.
Kouluvuosi ei ole päässyt kunnolla alkuun, kun Linnean paras ystävä Elias löydetään kuolleena lukion vessasta. Kaikki, mukaan lukien paikallinen media olettavat, että se oli itsemurha. Linnea uskoo, että koulun rehtorilla on jotain tekemistä asian kanssa, koska Elias oli ollut hänen juttusilla ennen kuolemaansa.
Eräänä iltana kuu värjäytyy punaiseksi ja nämä kuusi tyttöä tapaavat toisensa puistossa. Siellä he kokevat ensimmäisen kerran magian voiman ja samalla he saavat kuulla olevansa Valittuja/noitia. Heidän tehtäväksi tulee pelastaa maailma pahuudelta, joka on astumassa esiin juuri Engelsforsissa. Jokaisella on oma elementtinsä, voimansa, jonka he löytävät itsestään. Yhteistyö luo omat haasteensaa tytöille, joilla ei ole mitään yhteistä. Sitten kuolee Rebecka. Hän "putoaa" koulun katolta. Enää viisi Valittua jäljellä ja valittujen katseet kohdistuvat taas rehtoriin. Rebecka oli ollut hänen puheilla ennen kuolemaansa. Lukijana pääsee katsomaan sekä Eliaksen että Rebeckan mieleen, ennen heidän kohtalokasta tapaturmaa. En paljasta tässä ;)

Koukuttavaa fantasiaa! Piristävä ja lumoava kokemus. Suosittelen kaikille luettavaksi vai oletko jo lukenut? Mitä pidit tarinasta?
Magian lisäksi pääsin tutustumaan kunkin tytön elämään, joiden elämä oli täynnä erilaisia tunneskaaloja. Tämä oli mielestäni erinomainen veto tarinassa. Harvoin sitä pääsee tuntemaan päähenkilön sisäistä elämää, joka teki tarinastakin mielenkiintoisemman. Mainittakoon, että Ann-Marin suomalaissyntyinen isoisä oli tarinan taustalla jollain tavalla mystinen. Hän tiedosti jotain, mitä muut eivät tiedostaneet.
Engelsfors-triologian toinen osa Tuli, odottaa minua jo seikkailun pariin.


Kolmas osa Nyckeln ilmestyy nyt syksyllä ruotsiksi. Sarjaa on käännetty 21 kielelle ja se ilmestyy myös englanniksi.  Luin, että suunniteilla oleva elokuva on peruttu. (tämä tieto on vanhentunut*) Toivon kuitenkin, että jonakin päivänä pääsisin katsomaan elokuvakankaalta miltä Engelsfors näyttää. Mielekuvani tarina ympäristötä ei ollut heppoinen, koska sijoitin tarinan tosi helposti lapsuuden kaupunkini ympäristöön Fagerstaan, joka täyttää ensi vuonna 70 vuotta!Grattis för det!  Fagersta - Här får du livstid

* Benny Anderson RMV Film on ostanut elokuvaoikeudet Filmlancelta ja elokuva on siis tekeillä. Ensi-ilta olisi 2015. RMV Film


6 kommenttia:

  1. Hyvin kirjoitettu Päivi :)
    Terveisiä Fagerstasta!
    Sirkka

    VastaaPoista
  2. Tykkään tosi paljon tosta sarjasta, tiedätkö yhtään milloin tuo viimeinen osa ilmestyy suomeen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tervehdys Anyymi! Suomennoksesta en ole vielä löytänyt tietoa. Menee varmaan ensi vuoden puolelle. Toivottavasti pääsemme lukemaan kolmatta osaa jo keväällä 2014.

      Poista
  3. Olen juuri lukenut kaksi ensimmäistä osaa ja todella koukuttavia ovat! Odotukset ovat siis korkealla kolmannen osan suhteen. Onkos kenelläkään jo minkäänlaista tietoa sen suomennoksesta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viimeisten tietojen mukaan suomennos ilmestyisi syksyllä 2014 ja nähtävästi lokakuussa?(Koska 2 aikaisempaa on julkaistu lokakuun aikana) Ihan mututietoa tämä kylläkin on. Mulla kävi niin, etten jaksanut odottaa suomennosta. Olen siis lukenut kolmannen osan :) Ja en todellakaan pettynyt! Tarina ylitti odotukseni mennen tullen...

      Poista