sunnuntai 28. syyskuuta 2014

Lois Lowry : The Giver

The Giver -nimisestä kirjasta on tehty elokuva. Bongasin elokuvatrailerin täältä. Elokuva vaikutti mielenkiintoiselta, ja kun sitä ei Finnkinon listoilta löytynyt, kävin verkkokirjaston sivuilla tekemässä hakuja.  Ja löytyihän listoilta kirja sekä englanniksi että ruotsiksi. Tein varauksen ruotsinkieliseen ja nyt jälkeenpäin voin todeta, että olisihan se mennyt  myös englanninkielelläkin, sen verran helppolukuinen oli sisältö.

Mutta nyt mennään tarinaan:

Pian 12-vuotias täyttävä Jonas elää yhteiskunnassa, jossa ei ole rasismia, erilaisuutta, konfilikteja, köyhyyttä, työttömyyttä tai avioeroja. Injektio, jonka asukkaat ottavat joka aamu, pitää huolen siitä, että kaikki on tasapainossa. He elävät maailmassa, jossa kaikki toimii oikealla tavalla.
Jonas asuu äitinsä, isänsä ja pikkusiskonsa kanssa yhteisön keskellä. Lapsimäärä on tiukasti säädetty vain kahteen lapseen. Vanhempien ammatit on heille valittu, jo silloin kun he täyttivät 12-vuotta.
Yhteiskunta määrää kaikille 12-vuotiaille ammatin, jota lähtevät  heti opiskelemaan.
Jonaksen isä työskentelee lastenhoitajana synnytyssairaalassa, josta lapset valitaan uusiin perheisiin. Sairaalan synnyttäjät kuuluvat ammattiryhmään, joita kunnioitetaan paljon. Hehän antavat uuden elämän perheeseen. Yhteisössä  työskentelee myös ns. vapauttajat, jotka toimittavat vanhukset viimeiselle matkalleen. Näin saadaan pidettyä syntyvyys ja kuolleisuus tasapainossa.

Joka vuosi vietetään joulukuunseremonia, jolla on suuri ja tasapainottava merkitys yhteiskunnassa. Tässä seremoniassa vietetään myös kaikkien tulevien 12-vuotiaiden juhlaa, johon myös Jonas osallistuu.  Hän pelkää, että hänelle valitaan ammatti, josta hän ei tule pitämään. Turhaan kuitenkin pelkäsi. Uusi elämä alkaa heti, kun hän saa kuulla, että hänestä tule muistojentallentaja, joka on erittäin arvostettu ammatti. Tallentaja ylläpitää maailmanhistorian muistoja, ja vain tämä henkilö tietää mitä on ennen uuden yhteiskunnan luomista tapahtunut.

Muistojen antaja odottaa häntä, eikä vitkastelee työssään. Jonas saa vanhukselta ensimmäisen muiston menneestä; lumesta, kelkasta ja kodista. (Muiston siirto tapahtuu siten, että vanhus asettaa kätensä Jonaksen selkään) Tämän ensimmäsen muiston myötä kasvaa nälkä, jonka sammumiseen ei näy loppua. Mitä enemmän muistoja hän saa, sitä enemmän hän alkaa kyseenalaistamaan yhteiskunnan säätelemiä määräyksiä. Kaikki ne muistot mitä hän saa vanhukselta sisältää myös traumaattisia kokemuksia, mutta päällimäisenä on kuitenkin ilo, rakkaus, lämpö ja tunteet. Tuneet, joita voi itse säädellä ja määrää määrätä. Jonas ei heti tiedä, että vanhus valmistelee häntä lähtöä varten.  Vanhuksella on siihen syynsä; Ennen Jonasta oli eräs tyttö, joka valittiin muistojentallentajaksi, ja tämä tyttö kuoli, omaehtoisesti, koska ei jaksanut kantaa tuskaa eikä kipua. Tämä tyttö oli vanhuksen oma tytär.

Sitten tulee se yö. joka pakottaa Jonaksen lähtemään. Mikä saa Jonaksen lähtemään? Mikä on se muisto tai tieto, joka vie Jonasta eteenpäin? Selviää myös sinulle, kun luet tarinan ;)
...Mäki, lumi, kelkka, talo....

Elokuvatrailerissa päähenkilö on 16-vuotias ja rakastaa punatukkaista tyttöä. Kirjassa on 12-vuotias tyttö, johon Jonas on ihastunut, mutta se ei johda mihinkään romantiikkaan.

Kirjan ensimmäinen painos julkaistu 1993 ja ruotsinnos 1997. Kirja oli mukansatempaiseva omalla tavalla. Niille, joille romanttinen lässytys on liikaa, voi tutustua tähän tarinaan ;)Ei kommentteja:

Lähetä kommentti