keskiviikko 6. elokuuta 2014

Ruta Sepetys : Färgen på drömmar

Out of the easy

Tässä tarinassa minua viehätti kirjailijan taitava maisema- ja henkilökuvaus. Tekstikin oli helppolukuista ja vapaan soljuvaa. Ja like usually, tässäkin YA-kirjassa oli se yksi juttu; kolmiodraama ;)

Tarina sijoittuu 1950-luvulle, ranskalaiseen kortteliin ja gangsterimailmaan.
Josie on 17-vuotias tyttö ja asuu ranskalaisessa korttelissa New Orleansissa. Sinne hän ja hänen äitinsä muuttivat, kun hänen äitinsä päätti palata takaisin vanhaan työhönsä paikalliseen bordelliin. Bodellimamma Willie ottaa Josien äidin töihin bordelliinsa ja Josien viettää lapsuutensa samassa talossa. Josie käyttää mielellään nimeä, jonka hän on itselleen antanut; Josephine. Syy johtuu siitä, että hän on äidiltään saanut kuulla, että hän on saanut nimensä kuuluisan bordellimamman mukaan.
Myöhemmällä iällä Josie pääsee työskentelmaan bordelliin, mutta ei kulje äitinsä jalanjälkiä. Hän toimii bordellissa siistijänä, ja siivoaa sielä joka aamu naisten jättämiä sotkuja. Lisätienestin ansiosta hän pääsee nopeammin toteuttamaan unelmaansa. Unelma päästä pois kaupungista, pois äitinsä luota, opiskelemaan ja tulla joksikin.

Josie työskentelee myös pienessä kirjakaupassa ja asuu kirjakaupan yläkerrassa. Asunto on hyvin vaatimaton, mutta hän on tyytyväinen siihen. Eikä hänen tarvitsee olla tekemisessä äitinsä kanssa, joka on erittäin laskelmoiva ja tunteeton ihminen. Kirjakaupassa työskentelee myös kaupan omistajan poika Patrick. Josie viihtyy hienosti Patrickin parissa ja miettii voisiko heistä koskaan tulla paria. Samassa kaupungissa asuu myös komea Jessie, joka näyttäisi olevan kiinnostunut Josiesta, mutta Josie ei ole varma omista tunteistaan. Häntä kiinnostaa ja ei kiinnosta. Hän ei halua antaa pojalle sellaista mielikuvaa, että olisi kevytkenkäinen. Kun toinen pojista tulee ulos kaapistaan ja kertoo rakastavansa miestä, päättää Josie mennä eteenpäin ja kokeilla onneaan toisen kanssa. Mutkaiseksi muuttuu kuitenkin seurusteluelämä, kun poika saa kuulla, että Josiesta oon tulossa samanlainen kuin Josien äidistä. Miten Josie saa pojan uskomaan, ettei tämä todellakaan pidä paikkaansa. Vaikeaa se tule olemaan, koska kaupungilla liikkuu jo huhu. Ja kaikki alkoi murhasta ja varastetuista rahoista.

Kuvaa kirjan kansista ei nyt sitten löydy, koska kirja on  jo kirjastoon palautettu

"If you only read the books that everyone else is reading,
you can only think what everyone else is thinking."
-Harukumi Murakami, Norwegian Wood  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti