sunnuntai 10. helmikuuta 2013

Sarah Singleton : Heretic

Tässä jo muutama päivä ollut sellainen tunne ihossa, että lukuholistin kirjakausi on päättymässä. On nimittäin tehty jotakin muutakin lukemisen lisäksi....siivottu, ja yleensä tuo oire tarkoittaa sitä, että olen siirtymässä tarinanmaistiaisista todellisuuteen. Toivottavasti ei tee yhtä kipeää kuin edellisellä kerralla. Silloin olin kuin pistetty otso, joka ärisi ja murisi vähästäkin. Yöpöydällänikin on vielä liuta kirjoja odottamassa minua, joten toivon ehtiväni lukemaan ne vielä.  
Alla mainitun kirjan luin jo muutama viikkoa sitten. En heti tiennyt miten kertoa kirjasta, joten annoin itselleni aikaa maistella sitä mielessäni.


Kirjailija Sarah Singleton on kirjoittanut Hereticasta (suom. kerettiläinen, harhaoppinen), jossa  kaksi tyttöä seikkailee  Englannissa 1500-luvun loppupuolella. Tarina alkaa 1200-luvun katolisessa Englannissa, jossa Isabellan äiti on joutunut noitavainon kohteeksi. Katoliset polttavat hänen roviolla noituudesta. Ennen tuomiota oli äiti pyytänyt Varjomaan olentoa ottamaan suojelukseen tyttärensä ja poikansa. Isabella palaa takaisin 1500-luvun loppupuolella, protestanttiseen Englantiin. Aikaan, jossa elää Elisabeth -niminen tyttö. Hänen perheensä on jatkuvan vainoon kohteena koska ovat katolisia.



Elisabeth näkee Isabellan ensimmäisen kerran metsässä. Hän näkee tytön, jolla on pitkä sotkuinen tukka ja vihertävä iho, ja pelästyy tämän villintyneestä katseesta ja liikkeistä. Aika pian pelko muuttu uteliaisuudeksi. Kuka tyttö on? Mistä hän tulee? Tytöt ystävystyvät heti, eikä kestä kauan kun ystävyys joutuu koetukselle. Elisabethin kotiin tuodaan pappi ja Elisabeth on aika varma, että he joutuvat ongelmiin sen takia. Onneksi Elisabethilla on liittolainen, 300-vuotias ystävä, joka ei todellakaan aio istua ja katsoa, kun Elisabethin perhettä vainotaan ja tuhotaan samalla tavalla kuin hänen perheensä kauan aikaa sitten.



Maagiset taiat otetaan käyttöön vasta tarinan loppupuolella, kun Isabella on päättänyt pelastaa hänen erittäin kiperästä tilanteesta. Kit Merrivale, joka vainoaa katolilaisia pappeja on saanut vihiä, että Elisabethin kotona piilotellaan katolista pappia. Hän vangitsee Elisabethin siinä vaiheessa, kun tyttö on ovelasti saanut salakuljetettua papin kirkkoon, jossa on salakäytävä. Isabellan Varjomaan ystävät, Keijut, saapuvat pyynnöstä paikan päälle ja ainostaan heidän voimat estävät Elisabethia kuolemasta.



Nuorille suunnattu tarina on kaunis ja lyhyt, mutta intensiivinen. Välillä minua häritsi Varjomaan maailma, jonka  olemassaoloa en ymmärtänyt. Ja sitten minulle tuli sellainen kutina, ettei tämä tarina päättynyt tähän kirjaan. Toivottavasti kutina pitää paikkaansa.






.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti