torstai 2. toukokuuta 2013

Anne Cassidy: Just jealous

Mitä jos olisit niin rakastunut, että tekisit mitä tahansa, siis mitä tahansa saadaksesi kohteesi huomion?
Menisit niin pitkälle, että lopulta menettäisit hänet?

16-vuotias Elly on jo pidemmän aikaa rakastanut naapurin poikaan. Carl, joka asuu yksinhuoltajan äitinsä kanssa, on ollut Ellyn paras kaveri siitä lähtien kun he muuttivat naapuriin.
Elly ja Carl viettävät paljon aikaa keskenään. Ensimmäinen suudelma on koettu ja ihastus on muuttunut rakkaudeksi. Elly ei kuitenkaan osaa puhua tunteistaan. Hän on jopa toiminut päinvastaisesti, jotta Carl vihdoinkin näkisi hänet toisella tavalla.
Ellyn pahimmaksi vastustajaksi nousee Sandra Miller, joka aloittaa uutena oppilaana paikkakunnan koulussa. Amerikasta asti muuttanut tyttö sekoittaa pienen koulun elämää, kun kaikki huokailevat tytön perään. Jopa Carl, jolla on aina aikaa Ellylle, on uuden tulokkaan lumoissa. Pian he ovatkin pari ja Elly joutuu sivusta seuraamaan heidän lääppimistä. Pikkuhiljaa hän kasvatta okaita parin ympärille. Carl on mustasukkainen ja omistushaluinen, joten Elly käyttää tätä hyväkseen kertomalla mitä kaikkea Sandra touhuaa Peter-nimsen pojan kanssa. Peter ja Sandra ovat paljon keskenään, koska ovat naapureita. Sandra taas ei hyväksy, että Carl rajoittaa hänen menemisiään ja turvautuu Ellyyn ongelmineen. Elly saa sanottua Sandralle, että pitää kiinni menemisistään, eikä välittäisi Carlin vaatimuksista. Ellyn ilkeily ei näy päältäpäin, kun hän yrittää sekoittaa pakkaa. Sen näkee vain lukija. Mutta juonittelutkaan eivät saa pariskuntaa eroamaan, joten Elly päättää ottaa järeimmät aseet käyttöön. Mutta teoistaan joutuu aina vastaamaan. Sen tajuaa Elly karmivalla tavalla. Ja kaikki johtuu väärästä takista ja valheesta, jonka oli päästänyt irti.



Tarina alkaa sillä, kun Elly (Elise) katsoo hiljaa puiden välistä edessä aukeavaa tapahtumaa ja hiipi näkymättömiin kun on aika häipyä. Eli lukijan on pakko lähteä lukemaan tarinaa? Sitten loikataankin lähimenneisyyteen, josta kaikki alkoi. Elise asuu yksinhuoltaja äitinsä kanssa, kuten Carlkin. Isoveli istuu vankilassa, eikä isästä ole kuulunut sen jälkeen, kun hän hylkäsi perheensä.
Tarinassa oli paljon ulkonäköpaineisiin liittyviä asioita. Joissakin kohtaa havahduin kirjailijan sanomatta jääneisiin sanoihin. Kuten esim. onko Elly raskaana vai ei? Tai onko hänen juomaansa laitettu jotakin muutakin kuin alkoholia. Kirjailija jättää nämä lukijan arvioitavaksi, ehkä tarkoituksellakin. Tai sitten en vain ymmärtänyt lukemaani ;)
Kirjan ruotsinkielinen nimi Besatt sopii parhaiten kuvaamaan yllä mainittua tarinaa.

Ruotsinnetty nimi: Besatt (julkaistu 2010) : Riivattu
Alkuperäinen nimi: Just jealous(julkaistu 2009): Vain mustasukkainen
Milloin suomennos?



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti