maanantai 6. toukokuuta 2013

Veronica Roth : Divergent

"Yksi päätös voi muuttaa koko elämäsi". Divergent!! Milloin tulet hurmaamaan suomalaisia lukijoita?
Divergenttiä on verrattu paljon Collinsin Nälkäpeli-trilogiaan. Jotkut sanovat, että  se kalpenee Nälkäpelin ympärillä, jotkut sanovat, että se on suora kopio Nälkäpelistä. Olen toista mieltä! Tarina on todella mahtava, se ei kalpene minkään rinnalla, se ei ole  mikään lässähtänyt kopio Nälkäpelistä tai sitten minä olen lukenut liian vähän dystooppisia/scifi kirjoja.

Tätä hetkeä olen odottanut jo tovin. Viime vuoden puolella yritin lukea tarinaa englanniksi, mutta eihän siitä mitään tullut. Heti kun kirja saapui ruotsinnettuna kirjaston hyllylle, tein varauksen.
Oli siinä hyppysissä pitelemistä, kun viimein sain teoksen käsiini.

 Kotona vielä pinnistelin. Olin päättänyt avata kirjan vasta illalla, kun talo rauhoittuu. Siinähän se ilta ja yö sitten meni. Lukuaistit pompahtivat svääreihin..Maukasta, maukasta ja sopivan aromikasta. Tarina pettämisestä, rakkaudesta, sodasta ja valinnoista.

VAROITUS: Aiheuttaa riipuvuutta


Tarina sijoittuu Chigago-nimiseen kaupunkiin, joka on jaettu viiteen kaupunginosaan: Oppineet,  Pyyteettömät, Urholliset, Rehelliset ja Seesteiset. Yhteisön ulkopuolella elää "falanglösa" (ne, jotka eivät sopineet mihinkään yllämainittuun ryhmään) ja sitten löytyy vielä vaaralliset "Divergentit" (Poikkeava - kaikki viisi yllämainita ominaisuutta löytyy), joita vainotaan ja tapetaan, koska he ovat vaaraksi ryhmille.
Jokainen nuori käy läpi soveltuvuustestit, jossa selvitetään mihin ryhmään kukin kuuluu. Kun on valintaseremonian aika, nousee nuoret kukin omalla vuorollaan seisomaan valitsemansa uurnan taakse. Jotkut, joutuvat luopumaan vanhemmistaan siirtyessään uuteen ryhmään, jotkut taas pysyvät vanhassa ryhmässään.

16-vuotias Beatrice Pryor asuu vanhempiensa ja veljensä  kanssa Pyyteettömien kaupunginosassa.
Häntä on varoitettu soveltuvusstestien jälkeen. On ilmennyt, että hän on Poikkeava (Divergent) ja häntä on pyydetty olemaan hiljaa asiasta. Henkilö, joka on tehnyt hänelle testin haluaa suojella häntä varmalta kuolemalta. Beatricen on kuitenkin osallistuttava valintaseremoniaan, ja sitä ennen hänen on päätettävä mihin ryhmään kuuluisi. Hän valitsee uudeksi ryhmäkseen Urholliset ja siirtyy järkyttyneiden vanhempien, lähinnä isän, silmien alla uuteen ryhmään.

Koti sijaitsee yhdessä viidestä kaupunginosasta. Beatrice lähtee muiden uusien jäsenten kanssa uuteen kotiinsa. Urholliset ovat rakentaneet itselleen paikan, jossa pääsevät joka päivä harjoittelemaan taitojaan. Beatrice on kuitenkin ymmällään ja järkyttynyt ryhmäjohtajien raa'asta tavasta opettaa uusia noviiseja sulautumaan ryhmään.
Ryhmän johtajat Eric ja Four eroaa kuitenkin toisistaan kuin yö ja päivä. Fourilla on enemmän inhimmillisiä piirteitä, kun taas Eric janoaa enemmän ja enemmän raakuutta uudelta ryhmältä.
He oppivat taistelemaan, tappelemaan, käyttämään aseita ja kilpailemaan. Uudet tulokkaat kilpailevat keskenään, koska ainostaan kymmenen neljästätoista otetaan ryhmään, loput joutuvat elämän ulkopuolella (falanglösa). Beatrice, joka on ottanut nimekseen Trish huomaa, että Erik ja Four ovat kilpailijoita keskenään. Trish huomaa myös jotain muutakin; tunteet Fouria kohtaan on jotain muuta kuin viileät. Ja kun tunteisiin vastataan, on rakkaus  liekeissä. Varastetut hetket ovat kortilla, mutta tunteet sitäkin suuremmat.

Trishin on oltava jatkuvasti varuillaan. Divergenttinä oleminen on vaarallista. Ryhmäläiset ovat jo huomauttaneet hänelle, että hänestä löytyy sellaisia ominaispiirteitä, jotka eivät kuuluu Urhollisiin ja häntä tapaamaan tullut henkilö epäilee, että Trishin sovelutuvuustestiä on sormeiltu. Urholliset valmistautuvat johonkin suurempaan asiaan ja kun hänelle selviää, että sota on tulossa, on hänen pelastettava rakkaimpansa....

Toivottavasti en paljastanut liikaa. Ja nyt kun katson kätteni jälkeä, huomaan kirjoittaneeni aika selostuksen. Tämä voi tietenkin aiheuttaa sen, ettei kukaan jaksa lukea tekstiäni. Mutta kun tarina oli niin mahtava.  Odotan kieli pitkänä sarjan seuraavaa osaa, joka pitäisi piakkoin ilmestyä ruotsinnettuna.
Divergentistä elokuva vuonna 2014. Jotain jota myös odottaa!

4 kommenttia:

  1. Eikö kirjaa ole Suomennettu?

    VastaaPoista
  2. Valitettavasti en ole vielä löytänyt sellaista tietoa, että kirjasta olisi jo tehty suomennos. Viime vuoden puolella otin eri kustantajiin yhteyttä ja sain yhdeltä vastauksen. Suomennos on tulossa, mutta milloiun? Siihen en saanut vastausta.Divergentistä tehdään elokuva ja ensi-ilta pitäisi olla jo ensivuoden alkupuoliskolla. Toivottavasti suomennos (jos sellainen nyt tulee) ehtii tulla ennen sitä.
    Kiitos mielenkiinnosta!

    VastaaPoista
  3. Divergentin pitäisi ilmestyä suomeksi tammikuussa nimellä Outolintu.

    http://www.risingshadow.fi/library?action=book&book_id=6957

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kympin tiedosta!!! Tämä sarja on nimittäin kysyttyä. Pian pääsevät suomalaiset lukijat ahmimaan sarjaa, jota ovat odottaneet.

      Poista