maanantai 29. huhtikuuta 2013

Emmy Abrahamsson : Only väg is upp

Only väg is upp poikkeaa taas suuresti niistä kirjoista, joita yleensä luen. Mutta kuten aikaisemmin, niin löysin tämänkin kirjan toisesta blogista ja ajattelin, että mikispä ei,  luetaan nyt tämäkin.
Tarina on... hmmm... viehättävä kertomus opiskelijaelämästä. Voisin hyvin kuvitella, että tästä tarinasta voisi jopa tehdä elokuva. Se kertoo ruotsalaisesta Filippa Karlsson -nimisestä tytöstä, joka lukion jälkeen päättää pakata kimpsut ja kampsut ja lähteä suureen maailmaan. Lontoo ja teatterikoulu The Royal Drama School on tähtäimessä. Vuokrakämppä tiedossa ja hieman taskurahaa, niin sillähän tämä tyttö pärjää. Sinisilmäisyyden takia joutuu kuitenkin huomaamaan, ettei se maailma niin ruusuinen ole. Kämppä ei ollut sellainen, kuin hän kuvitteli sen olevan ilmoituksen perusteella. -Hän joutuu jakaamaan huoneen toisen tytön kanssa ja vuokraan menee melkein kaikki taskurahat- Töitä ei hevillä saa, kun ei edes ole työkokemusta, mutta uuvuttavan työetsinnän jälkeen hän saa yllättäen itselleen työpaikan konttorista, jossa ei kuitenkaan viihdy.
Uutta asuntoa hän etsii kiivaasti ja löytää kaverin kautta edullisen kämpän, jossa jo entuudestaan asuu kaksi tyttöä. Huone ei ole kaksinen, mutta sänky kelpaa oikein hyvin.
Teatterikoulun pääsykokeet, joita on useampi, ovat tuskallisia, koska hän kokee olevansa aina huonompi kuin muut.  Kaiken lisäksi uusi työpaikka on pääsykokeiden esteenä. Kekseliäänä tyttönä hän keksii keinon päästä niihin.-äiti parka-
Vaikkei Lontoo olekaan mikään Pariisi, hän kohtaa sielä suuren rakkauden. Rakkaus isolla D:llä (Danny) on kuitenkin yhden yön juttu. Philippa kuitenkin sinisilmäisesti uskoo, että poika pian tulee takaisin. Suuri rakkaus osoittautuu roistoksi vailla vertaa.

Hobbitts
Danny, "Lovar du att  inte skratta?"
Filippa lovade dyrt och heligt att inte skratta, avbryta...
"Okej, jag vet att det här låter knäppt, men jag har drömt om dig under dom senaste månaderna
"Va? Har du..."
"Tyst du lovade att inte avbryta. Som sagt, jag vet att det låter galet men jag har drömt om en tjej som såg ut precis som du nästan varje natt under dom senaste tre månaderna. Hon har samma hår som du, det var samma ansikte, hon hade vackra blå ögon, precis som du, och hon var klädd exakt som du är nu. Till och med hennes röst lät som din!"..... Vilken rackare!!

Kirja  nimi on hauska. Only väg is Upp on sekoitus ruotsia ja englantia. Suomeksi se voisi olla vaikkapa Only tie is Ylös. Kirja voitti Augustpriset för barn- och ungdomsböcker  vuonna 2012.

Sen försökte jag läsa boken med titeln Hål i huvudet. Men det blev ingen vart med berättelsen. Jag ögnade snabbt  texten och bestämde miag att inte ägna någon mer tid åt boken.
Följande bok Hemligheten som är skriven av Sophie McKenzie var bra. Till den återkommer jag lite senare:) Nu måste ja rusa till jobbet! Ha en härlig vårdag alla kära läsare!

Nyt minä lähden kipin kapin töihin! Toivotan kaikille lukijoille oikein mukavaa maanantaipäivää!

Lisäys 30.4. Tarinalle löytyy toinen osa : Stjäla the show ( Varastaa the show)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti