sunnuntai 14. huhtikuuta 2013

E L James: Fifty Shades of Grey

E.L Jamesin Fity Shades-sarja: Sidottu #1, Satutettu #2, Vapautettu #3

Kuinka tässä nyt näin kävi? Luin koko trilogian yhteen putkeen, vaikka minun piti lukea vain ensimmäinen osa. Vähän on olo kuin uuvuttavan maratonin jälkeen. Kyseistä urheilulajia en ole tietenkään harrastanut, mutta uuvuttavalta se näyttää. Ikuisena sohvaperunana tuskin pääsisin koskaan harrastamaan muuta kuin aivojumppaa ;)

Tarina oli monipuolinen. Alussa luulin, että tarinaa pyörii vain yhden aiheen ympärillä, MUTTA ei todellakaan.
Anastasia Steelen ja Christian Greyn kohtaaminen on kaikkea muuta kuin tavallinen kohtaaminen. Ana, joksi naista kutsutaan, on kokematon (kas kummaa) ja opiskelija, kun taas Christian on TODELLA kokenut ja rikas kuin mikä. -Harlekiini meininkiä siis-. Nainen kohtaa miehen ja se on menoa -tyyliin...
Tunnepuolella ollaan heti jo ensikohtaamisen jälkeen, kun Christian tavalla tai toisella on aina Anan lähettyvillä, vaikka pitäisi olla kaukana naisesta. "Anastasia, sinun pitäisi pysytellä erossa minusta. Minä en ole oikea sinua varten. En harrasta tyttöystäviä. Minä en harrasta sydämiä ja kukkakimppuja...minä en ole romanttinen mies. Ensinnäkään minä en rakastele. Siinä kaikki mitä minä tiedän". Tunteet roihuaa kuitenkin tulen lailla molemmin puolin, ja Christian uskaltaa ottaa ensiaskeleen kohti sopimusta, jota hän on aikaisemmilta entisiltä naisiltaan vaatinut. Allekirjoituksen myötä Ana olisi sitoutunut mieheen, kunnes toisin sanotaan. Ana ei kuitenkaan hyväksy kaikkia kohtia sopimuksessa. Christianin valta häneen olisi liikaa. Täydellinen alistus ei sopinut Anan luonteeseen. Sopimuksen mukaan hän olisi palvelijan asemassa ja joutuisi toteuttamaan kaikki Christianin antamat käskyt.
Nöyrä alistuva nainen olisi Christianin mieleen, mutta Ana aikoo panna pakan uusiksi.
Christianilla on menneisyydessään paljon haamuja, joita hän purkaa Punaisessa kidutuskammiossaan. Tavattuaan Anan hän tietää, että asiat ei tule etenemään niinkuin ne pitäisi. Kontrollifriikkinä hän pelkää astua "aidan toiselle puolelle". Hän joutuu väkisinkin kohtaamaan menneisyyden aaveet ja vain Anan ansioista, hän kykenee siihen. Christian on loppujen lopuksi herkkä mies, joka tulee tekemään kaikkensa, jotta saa pitää Anansa. Christian oppii pikkuhiljaa tuntemaan, mitä rakkaus voi parhaimmillaan edustaa.
Kiihkeän tarinan taustalla vaanii kuitenkin vaara, joka pahimmillaan aiheuttaa Christianille menettämisen pelkoa. Lukekaa, niin tarinan intensiiviset kohtaukset vievät teidätkin menneessään.

Tarina tihkuu seksikkyyttä, sydäntäkourivaa menettämisen pelkoa, jännitystä, mutta ennen kaikkea kahden ihmisen välisestä rakkaudesta, joka ei ole helpoimmasta päästä. Rakastuin siihen ja onnittelen E L Jamesia rohkeasta esityksestä.

Valentine's dayhorny books

Kirjojen nimet liittyvät enemmän tunnepuolen kipuun,. Kun näin Satutettu -nimen ensimmäistä kertaa oletin sen jotenkin liittyvän fyysiseen kipuun. Mutta se ei pidä paikkaansa! Tarinassa paljon henkistä kipua, liittyen menneisyyteen. Vapautettu oli taas tyyliin, irti menneisyyden aaveista.
Olen kuullut, että moni lukija on tyrmännyt kirjan nimensä perusteella.

Sitten meinasin  kokonaan unohtaa vertailla tätä tarinaa Crossfire -tarinaan.
Fifty Shades oli tarinana paljon parempi, ehkä siksi että pääsin lukemaan koko trilogian. Päähenkilöt olivat mielenkiintoisimpia ja tapahtumat loksahtivat paikoilleen tarinan edetessä. (well, like always)  Sisällöltään -Sinulle paljastettu, on paljon pehmeämpää, mutta toisella tavalla.  Pitänee ensin lukea Crossfire -trilogia kokonaan, ennenkuin palaan vertailuun. Nyt täytyy siirtyä toisenlaisen kirjallisuuden pariin, jottei ähky nouse kurkkuun.

Lisäys 7.8.13: Elokuva tekeillä

14.9.14  Fifty Shades of Greyn elokuva-traileri täällä



2 kommenttia:

  1. Huh, mikä lukuinto sinulla on päällä!

    VastaaPoista
  2. no, otin minä muutaman tunnin yöunet päälle, ennenkuin taas jatkoin lukemista. Onneksi perheestä puolet oli poissa kotoa ja nuoriso hoiti kokkauspuolen ;) Muuten olisin nähnyt nälkää ;)

    VastaaPoista