torstai 17. tammikuuta 2013

Meyer, Marissa : Cinder

Monta erittäin hyvää kirjaa on taas tullut luettua ja nyt pitäisi niitä maistiaisia saada aikaiseksi. Viimeistään hiihtoloman aikana esitteleen muut. Kirjoittaminen onkin tuskaista. Etenkin tuo oikeinkirjoitus, mutta niillä taidoilla mennään mitä on. (ja tytär auttaa tarvittaessa)  Oma kirjoitustyyli löytynee ajan kuluessa. Tarkoitus on kuitenkin enemmän vinkata kirjoja, kun paljastaa koko juonta. Katsotaan mitenkä käy. Tietty voi niinkin käydä, että tämä bloggaaminen päättyy yhtä nopeasti kuin se on alkanutkin...

Luen paljon fantasiakirjallisuutta, mutta muitakin kirjallisuuslajeja luen, kunhan tarina vie mennessään. Tälläkin hetkellä minulla on kolme eri tarinaa lukulampun alla. Voisin sanoa, että mieliala vaikuttaa aika paljon siihen, mitä haluan lukea. Yöpöydällä nuokkuu yksi kauhukirja, hömppäkirja olohuoneen pöydällä ja kolmas, fantasiakirja, keittiössä. Viime aikoina on tullut luettua paljon ruotsinkielistä nuorten aikuisten kirjallisuutta, mutta englanninkielisiä kirjoja löytyy myös hyllystä. Niiden lukemiseen menee kuitenkin paljon enemmän aikaa kuin ruotsinkielisiin kirjoihin.
Holistikauden vaikutus näkyy hallitsevana kaaoksena ympärilläni, mutta saanpa nauttia hyvästä kirjallisuudesta. Lapsetkin hyötyvät kaudesta, kun äiti vain huutelee -juu sopii- sivujen välistä. -Ei saa häiritä- kyltti kaulassa olisi varmaan parempi vaihtoehto. Mutta nyt tarinan pariin.

Tarinassa mukana on ilkeä äitipuoli, ilkeä sisarpuoli, paha kuningatar ja komea prinssi. Kuulostaako satu tutulta? Se voisi olla Tuhkimo, Lumikki tai Prinsessa Ruusunen. Tarinan päähenkilönä on kuitenkin Cinder-niminen tyttö, joka on osittain kyborgi, tai ainakin 25%.  Cinder voisi suomeksi olla Tuhkis, mutta sitten monelle tulee sanasta mieleen tuhkakuppi, joten pidän tuon Cinder-nimen nyt kuitenkin mukana tarinassa. 
Cinder on Marissa Meyerin The Lunar chronicles -sarjan ensimmäinen osa. Suomennosta ei löydy...vielä. Joten HUHUU kustantajat!!!!

     
Cinder asuu äitipuolensa ja sisarpuoliensa kanssa. Hänet on adoptoitu 11-vuotiaana perheeseen. Isäpuoli, joka toi hänet perheeseen kuoli ruttoon pian sen jälkeen kun hän oli esitellyt Cinderin muille, uutena perheenjäsenenä. Cinder on 17-vuotias tarinan alkaessa ja hän tekee töitä mekaanikkona ja on kaupungin paras. Kaupungissa riehuu yhä Rutto, jonka takia tuhansia ihmisiä on kuollut tautiin.
Eräänä päivänä  Prinssi Kai ilmestyy pajaan ja haluaa saada oman androidirobottinsa kuntoon. Cinder ymmärtää, että androidi pitää sisällään salaisuuksia, josta prinssi Kai on kiinnostunut ja haluaa sen itselleen, joten Cinder lupaa korjata sen.
Tarina pääsee kunnolla vauhtiin, kun Cinderin sisarpuoli, joka on ystävällinen Cinderille, sairastuu ruttoon. Äitipuoli syyttää tästä Cinderiä ja lahjoittaa hänet ruttotutkimuksiin hänen vastusteluista huolimatta. Siellä tutkijat huomaavat, että hän on sairaudelle immuuni ja saavat näinollen rutolle vastalääkkeen. Tohtori Erland toimittaa Cinderin linnaan, koska kuningas, prinssi Kain isä, on sairastunut ruttoon. Kaikki tapahtuu kuitenkin liian myöhään ja kuningas kuolee.
Cinder ja Kai ovat törmänneet toisiinsa missä milloinkin. Tämä on johtanut tietenkin siihen, iiih niin ihanaan ihastumiseen. Kutsu linnanjuhliin oli toiveiden täyttymys, mutta Cinderin oli pakko sanoa kutsuun Kiitos ei. Hän nimittäin pelkäsi kovasti, että Kai huomaa hänen olevan kyborgi. Kain mielipide hänestä muutuisi heti, jos hän saisi tietää Cinderin salaisuudesta.
Prinssillä on vaativa tehtävä edessä kun ulkoavaruudesta, planeetasta Luna, saapuu kuningatar Levana, jonka päämäränä on valloittaa maapallo. Ensin hänen on kuitenkin mentävä prinssin kanssa naimisiin. Kuningatar Levana on manipuloiva ja laskelmoiva henkilö. Hän on kaikkien mielestä äärettömän kaunis ja jokainen, johon hän laskee katseensa lankeaa hänen charmiin, mutta Cinder näkee hänen oikean minän. Eikä se ole kaunista katseltavaa. Cinder pyörtää päätöksensä olla tulematta juhliin, ja nyt hän tekee kaikkensa, jotta pääsisi osallistumaan. Hän haluaa pelastaa prinssinsa, mutta samalla hän uhmaa omaa turvallisuuttaan. Etenkin jos Levana saa tietää hänen oikean syntyperän. Nimittäin yksi tiedemies muiden joukosta tietää Cinderistä enemmän kuin muut ja Cinder on painostanut häntä kertomaan menneisyydestään...

Jeeh, tarina vei menneessään. Toista osaa odotan nälkäisenä. Sivun viimeisillä sivuilla kävi toteen Cinderin pahin painajainen. Prinssi Kaille selvisi, että tyttö johon hän on ihastunut,  onkin osittain kyborgi. 


1 kommentti:

  1. Tämä oli todellakin hyvin mukaansatempaava. En malta odottaa sitä, että saan Scarletin luettavakseni. Toivottavasti Cinder jossakin vaiheessa suomennettaisiinkin.

    VastaaPoista