lauantai 2. maaliskuuta 2013

Richard, Matheson : Olen legenda


2.3.2013
Hieman erilaista vampyyrikirjallisuutta kera kauhun. Luulin tarinaa paljon nuoremmaksi, mutta sehän olikin vanhempi, melkein 60 vuotta :). Pääsin siis lukemaan klassikkoa! Vuonna 1954 julkaisusta tarinasta tehtiin suomennos vasta 2007. Tai siis, minä en ainakaan löytänyt vanhempaa suomennosta. 



Robert edustaa ihmiskunnan viimeistä ihmistä, ja jokapäivänen henkiinjäämistaistelu on hänelle jo rutiinia. Maailman muutti vitsaus, joka eteni nopeasi maailmalla hyttysten ja hirmumyrskyjen kanssa. Robertin vaimo ja tytär kuoli bakteriaan, mutta hän on jostain syystä selvinnyt. Ihmisistä on tullut zombievampyyreita, jotka päivisin piileskelevät pimeässä, mutta öisin saapuvat Robertin talon eteen janoten hänen vertaan. Robert on osannut suojautua hyvin vampyyreilta valkosipuleilla, luodeilla ja vaarnoilla.



Aina päivisin Robert ajelee autollaan ympäri kaupunki etsien itselleen materiaalia vaarnoihin, samalla kun metsästää näitä nukkuvia vampyyreja saadakseen ne pois päiviltä.  Juomaryyppyjensä välissä hän yrittää selvittää taudin aiheuttajaa keräämällä tietoja vampyyrista, jonka hän on vanginnut. Hän on kuitenkin tavallinen kaduntallaaja, eikä mikään tiedemes, joka osaisi tuosta noin vain  kehittää vastalääkkeen.

Eräänä päivänä, vuosia taudin puhkeamisen jälkeen, hän kohtaa kauupungilla kävelevän ihmisen, jonka hän väkipakolla vie taloonsa. Talossa neljän seinän sisällä, hän haluaa tutkia onko nainen saastunut ja jos on, voisiko hänet parantaa. Nainen antaa hänen tutkia itseään ja Robert ei tajua, että kaikki onkin huijausta, ennenkuin on liian myöhäistä....That's all, good folks :)


Voin hyvinkin kuvitella omavaani samanlaisia tunteita, kuin tällä yksinäisellä ihmisellä, jos olisin maailman viimeinen ihmine ja vieläpä hirviöiden ympäröimänä. 
Kirjasta on tehty elokuva I am a Legend, jossa esiintyy Will Smith. Olen nähnyt elokuvan, ennekuin löysin tämän kirjan. Elokuva ei kulje käsikädessä kirjan tarinan kanssa, mutta elokuvaksi ihan hyvää sci-fiä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti