tiistai 12. maaliskuuta 2013

Julie Bertagna : Exodus

12.3.2013
Lomalla käytiin sukuloimassa Korsnäsissä. Sohvalla löhöämisen lisäksi päiväohjelmaan kuului paikalliseen kirjastoon tutustuminen. Enkä tietenkään saanut pidettyä sormiani kurissa. Hipelöinti tuotti tulosta ja tyytyväisin mielin astelin ulos kirjastosta pino kirjoja kainalossa. Nyt mietin täällä kotonani, että mitenkä palautus? Huh, se jää nähtäväksi.

Tarina, jota aloin lukea matkalla kotiinpäin, sijoittuu vuoteen 2099 ja 2100. Entinen maailma on uponnut napajäiden sulattua ja enää on yksi Wing -niminen saari jäljellä. Tai siinä uskossa ovat saaren asukkaatt. Mara on 15-vuotias tyttö ja asuu perheensä kanssa saaressa, joka on merenpinnan nousun takia pienentynyt. Elintila pienenee entisestään ja kovat myrskyt pitävät asukkaat sisätiloissa monta kuukautta. Viimeisin myrsky oli pahempi kuin edelliset ja ihmiset katsovat surullisin ilmein merenpinnan nousua. Alempanan asuvat ihmiset ovat menettäneet kotinsa ja jotkut jopa henkensä. Saaren vanhin on yrittänyt puhua asukkaille toisesta paikasta. Paikasta, jossa ihmiset asuvat taivaskaupungeissa, pilvien toisella puolella, mutta asukkaat eivät usko häntä. He uskovat olevansa maailman viimeiset ihmiset, eivätkä halua luopua saarestaan. Lopulta kun pieni pala saarta on enää jäljellä astuu Mara asukkaiden eteen, ja kertoo uskovansa saaren vanhinta ja ilmoittaa lähtevänsä. Mukaan voi tulla ne jotka haluavat. Kukaan ei tiedä, mutta Maralla on laite vanhasta maailmasta. Laitteen kautta hän on päässyt tutustumaan kuolleeseen virtuaalimaailmaan, Solukkoon. Sieltä hän on löytänyt tietoa maailmoista, jotka sijaitsevat merenpinnan yläpuolella. Hän  on kohdannut  sielä  ketun, jolta on pyytänyt apua. Kettu on antanut hänelle kordinaatit.

Veneisiin astuu ne, jotka ovat päättäneet seurata Maraa. Vahingossa Maran vanhemmat lähtevät jo aikasemmalla kyydillä, eikä Mara ehdi kyytiin. Maraa joutuu toiseen veneeseen. Matka on rankka ja kun he lopulta löytävät kaupungin, jota korkeat muurit ympäröivät, on Mara epätoivonen. Missä vanhemmat? Miksi muurit ympäröivät kaupunkia? Miksei ihmisiä päästetä muurin toiselle puolelle? Näky on järkyttävä. Muurin ympärille on noussut pakolaisleirejä. Kenellekään ei ole mahdollisuuksia päästä sisäpuolelle. Muurin portteja vahditaan asein ja se, joka uskaltaa lähestyä ortteja ammuttaan. Ei ole ruokaa, ei vettä. Tämäkö on heidän loppunsa? ....Ei ole. Mara päättää jollakin tavoin siirtyä muurin toiselle puolelle, apua hän saa muurin sisältä. Muurin toisella puolella hän näkee..........


Tarina oli oikeastaan todella hyvä! Mara on kovanahkainen tyttö, joka sinnikkäästi taistelee ihmisyyden puolesta, omiensa puolesta. Tarinassa kohtasin aina vain uusia käänteitä, jotka hyvin sopivat yhteen edelliseen tapahtumaan. Juuri kun tuli sellainen olo, että tässäkö tämä, tarina sai uuden käänteen. Ja tottahan toki tässä tarinassa tyttö kohtaa pojan ja ihastus on taattua :).  Seikkailutarinan toinen osa  Zennith odottaa kirjahyllyssä,, wuhuu!

Exodus suom. 2. Mooseksen kirja, exodus suom. pakolaisuus, maastalähtö

Tämä tarina kutitti lukunystyröitäni.

1 kommentti: