perjantai 14. helmikuuta 2014

Michelle Gagnon : Ingen skulle sakna dig

Alkuperäinen nimeke: Don't turn around (trilogian ensimmäinen osa)
Kirjasarja: Persefone #1

Avaat kirjan, luet pari ensimmäistä sivua ja tämän jälkeen kaikki muu katoa. Vei mennessään totta vie, vei menneessään. Kirjan bongasin Goodsreadsistä ja lähdin etsimään suomennosta, sitä ei löytynyt, mutta onneksi löytyi ruotsinnos. Tämän jälkeen piti vielä tarkistaa, että kyseinen teos löytyy kirjastosta, ja eiku varaamaan. Se mihin kiinnitin ensimmäisenä huomion oli kuva kannessa. Mietin mahtaako tarina olla yhtä hyvä, kun katse tytön kasvoilla. Yleensä en valikoi kirjoja tämän perusteella, mutta nyt päätin poiketa polusta -Sen verran kuitenkin tiesin, että tarina on spekulatiivinen fiktio, joten tarjolla oli ainakin minua kiinnostava aihe.

"Rösterna blev starkare. Det kom någon. I tio år hade Noa fått klara sig själv, och hon hade lärt sig att iinte lita på myndigheterna: inte på poliser, inte på läkare och inte på socialens tjänstemän. Och hon tänkte absolut inte börja göra det nu- inte i det här laget. Sakta svänge hon ut fötterna från operationsbordet och hasade ner på golvet. Hon slog armarna om kroppen och försöjte låta bli att huttra. Betonggolvet var iskallt. Det var som att gå barfota på en glaciär. Rösterna stannade strax utanför glasväggen. Noa lyssnade spänt och  och hörde några ord här och där: "...lyckats!... ringa honom... Vad ska vi...Tänk att vi äntligen..." Det sista hördes hur tydligt som helst. En mansröst lät resignerad: " Det tar de han om. Hon är inte vårt problem nu." Jonkinlainen suomennos: "Äänet koveni. Joku tuli.  Noah on pärjännyt ihan itsekseen kymmenen vuotta.. Hän ei  luota viranomaisiin: ei poliisin, ei lääkäreihin eikä lastensuojelun virkamiehiin. Eikä hän todellakaan alkaisi nytkään luottamaan -ei tässä vaiheessa. Hitaasti hän liukui alas leikkauspöydältä ja kiemurteli lattialle. Hän vei kädet ympärillen ja yritti olla tärisemättä. Betonilattia oli kylmä. Se oli kuin paljain jaloin kävelyä jäätiköllä. Äänet pysähtyivät lasiseinän taakse. Noa kuunteli jännittyneenä ja kuuli sanan sieltä sanan täältä: "... onnistui! ... soittaa hänelle ... Mitä meidän pitäisi ... Ajattele, että vihdoin... " Viimeinen lause oli todella selkeä. Miesääni erottui selvästi muista:" Ne hoitavat sen asian. Hän ei ole enää meidän ongelma"

Tulevaisuuden ihmisiä vaivaa jokin outo sairaus, johon vain nuoret sairastuu. Kun he ovat päässeet tiettyyn ikään he kuihtuvat pois, eikä valtiovalta ole vielä löytänyt tautiin lääkettä.

Noa herää leikkaussalista, tai ainakin hän luulee niin, ja huomaa kaksi pitkää leikkausarpea rintakehässään ja pian hän jo juokseekin pakoon ihmisiä, jotka hänen mielestä haluaa vahingoittaa häntä.  Hänella ei ole mitään muistikuvaa siitä miten hän on satamassa sijaitsevaan varastorakennuksen päätynyt, mutta sen hän tietää, että takaisin hän ei palaa.
... 16-vuotias Noa on etevä hakkeri, jolla ei ole vanhempia. Hänet on siiretty perheestä toiseen, kunnes hän päätti ottaa hatkat. Hän on muiden hakkereiden kanssa mukanssa yhteisössä, jonka nimi on  /ALLIANCE/. Tämän yhteisön on luonut Peter-niminen poika, jonka kotiin murtaudutaan, ja häntä ahdistamaan tulleet mustapukuiset miehet vievät hänen tietokoneensa. Kummallakin on peitenimi ja kun Peter päättää pyytä apua selvittämään mitä on tapahtunut, pyytää hän Noalta apua. He eivät ole koskaan ennen tavanneet, paitsi virtuaalisessa maailmassa, joten hämmästys on suuri kun Peter huomaa, että kyseessä onkin tyttö. Avatar -nimellään Noa on herättänyt kunnioitusta hakkeriyhteisössä.  Ne, jotka jahtaavat Noa, tahtovat jotain häneltä, mitä hänellä on. Ja hän on päättänyt Peterin ja näkymättömän ystävän avulla lähteä sitä selvittämään. Myös Peter haluaa tietää mistä on kyse, ja miksi juuri hänen kotiinsa hyökättiin. Se mikä heille selviää ylittää inhimmillisyyden rajan. Kuinka jotkut voivat alentua tasolle, jossa ihmisarvolla ei ole mitään väliä. Peter joutuu myöntämään, että hänen isällään on jotain tekemistä tai ainakin jotain tietoa niin salaisesta asiasta, että mustapukuisetkin miehet ovat valmiita tekemään ihan mitä vaan sen eteen.
Toivottavasti saamme kirjalle myös suomennoksen!!
8 kommenttia:

 1. Ite ainakin löysin tämän suomennettuna :) http://www.wsoy.fi/kirjat/-/product/no/9789510401521

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, vallan mahtavaa! Ja ilmestyspäivä olisi jo maaliskuun 10 päivä! Suurkiitokset tiedosta.

   Poista
  2. Hups taisin kuukauden katsoa väärin :") mutta joo kohta se tulee, itsekin voisin lukea tän ruotsiksi niin oppisikin siinä jotain..ehkä :"D
   Ps. Voisitko poistaa sanavahvistuksen niin olisi helpompaa laittaa kommenttia

   Poista
  3. Enpä tajunnutkaan, että minulla oli sanavahvistus päällä, mutta kiitos kun ilmoitit. Nyt se on pois päältä ;)
   Ainahan sitä oppii, suosittelen ainakin kokeilemaan;) Minäkin suomea, joka ei vieläkään välillä taivu :D

   Poista
 2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 3. Eipä ihme jos vei mennessään, tarina kuulostaa mielenkiintoiselta.

  VastaaPoista
 4. Minulla on tuo suomennos varauksessa kirjastosta. Olin hieman epäröivä katalogitekstin lukemisen jälkeen, koska en ollut varma, olisiko tämä minun makuuni, mutta bloggauksesi luettuani kirja tuntuukin paljon mielenkiintoisemmalta kuin osasin odottaakaan.

  VastaaPoista