lauantai 2. marraskuuta 2013

Rick Yancy : Viides aalto

Silloin kun lukuinto ei ole päällä, ei kannattaisi lukea, ei edes väkisin. Viides aalto oli hilkulla joutua listalle "väkisin luettua" Kirjalla taitaa olla parempi tietämys talon pimeimmistä paikoista kuin minulla, niin usein jätin kirjan ties minne. Alku oli tosiaan hieman k-a-n-g-e-r-t-e-l-e-v-a-a, mutta sitten kun tarina lähti puron lailla soljumaan, se oli menoa. Onneksi pääsin vaikeimman palan yli. Lukuinto lähdössä taas nousuun?


1. aalto    valot sammuu
2. aalto    hyöky nousee
3. aalto    rutto
4. aalto    vaimentaja
5. aalto    se alkaa nyt

Ulkopuoliset saapuivat jo paljon ennen ensimmäistä aaltoa. Vuonna 1995 maailmaan syntyneet lapset ja heidän vanhempansa eivät tiedä saapuneista, eivätkä tiedä, että jokainen kyseisenä vuotena syntynyt lapsi, kantoi sisällään eliötä, joka eräänä päivänä herää pitkästä unesta. Nämä alienit hyökkävät ihmiskunnan kimppuun, ottamalla haltuun ihmisen mielen ja kehon.

Cassie on tyttö, jolle aseen kantaminen ei ennen aaltoja olisi tullut mieleenkään. Nyt se on hengissä selviämisen kannalta tärkein esine mitä hän mukanaan kantaa. Äitinsä hän oli menettänyt neljännen aallon aikana, kun maailmaan levisi salakavala rutto. Isän hän menetti, kun leiriin, josta he olivat muiden ihmisten kanssa hakeneet turvapaikkaa, saapui sotilaita ampumaan heidät. Hyökkäys yllätti heidät, koska he olivat luulleet pääsevänsä turvallisempaan paikkaan. Cassie säästyi isänsä ansiosta.
Sammy oli viety paikkaan, jonka pitäisi olla turvallisempi paikka, mutta... Sammya valmistellaan viidenteen aaltoon, jolloin tyhjennys alkaisi. Vieraat eivät olleet tulleet pelastamaan heitä. Ne eivät olleet tulleet orjuttamaan heitä ja ajamaan heitä resrvaatteihin. Ne olivat tulleet tappamaan heidät. Viimeistä myöten.

Hän oli luvannut Sammylle, että he vielä tapaavat ja tämän lupauksen voimin hän on pysynyt hengissä, kun hän on vaeltanut paikasta toiseen, letsimässä veljeään. Hän ei tiedosta, että häntä seuraa Vaimentaja. Hiljainen tappaja on monta yötä seurannut Cassieta ja ollut ihmeissään itselleen. Mikä asia on estänyt häntä suoriutumasta tehtävästään, joka pitäisi olla hänelle helppo tehtävä?  Hänen heräämisestään oli kuitenkin vasta neljä vuotta ja hän taistelee yhä sitä vastaan mikä hänen sisällään kasvaa. Tämä eliö, (Nyt tuli taas mieleen Meyerin Vieras-niminen kirja) joka asuu nuoren pojan  Evan-pojan kehossa, on seurannut Cassieta kauan ja ihastunut tyttöön.

Tarinaa oli vähän vaikeaa niellä, suupalat taisivat olla liian suuria. Cassien tarina poukkoili edestaikaisin menneessä ja nykyhetkessä. Mutta kun tarinan juonesta sai kiinni, muuttuivat suupalatkin sopivan kokoisiksi ;) Mutta joo, omasta mielestäni se pikkuisen kangerteli, ihan kuin se ensi olisi etsinyt itselleen aloituspaikkaa tarinassa. Loppua kohden tarina lähti kulkemaan vähän toisella tavalla. Uskon syyksi oman lukuinnostukseni nousua. Luonnollisesti odotan tarinaan toista osaa. Näinhän se minun kohdallani yleensä menee. En ole aikoihin löytänyt tarinaa, joka päättyisi siihen yhteen kirjaan :)


****



Kirjavinkkauksen kautta pääsee lapsille puhumaan asioista,
jotka ovat lähellä sydäntä: TARINAT!

Ja voi niitä ilmeitä, kun on saanut yhden sun toisenkin kiinnostumaan tarinasta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti