lauantai 7. helmikuuta 2015

Anna Todd : After


Törmäsin After-nimiseen kirjaan, kun selailin kirjauutuusluetteloa. Uteliaisuuteni kirjaan heräsi, kun esittelytekstissä tarinaa verrattiin Fifty Shades of Greyhin. Seuraavaksi olinkin sitten googlamassa lisätietoja kirjasta ja kirjailijasta . Löysin kirjailijahaulla alla mainitun sivuston  http://www.wattpad.com/after ja päätin kurkistaa mitä sivuilta löytyi. Englanninkielellä kirjoitettu tarina on saanut laajan lukijakunnan ympäri maailmaa ja tarinaa ollaan luettu jo biljoona kertaa. Siis biljoona kertaa. Päätin minäkin sitten liittyä lukijakuntaan.

After we collided #2
After we fell #3

AnnaTodd.jpg

Englanninkielen lukutaitoni ei ole mitenkään hyvä, joten alussa lukeminen oli haastavaa,  mutta ajan kanssa lukeminen muuttui onneksi jouhevammaksi. Hyppäsin yksinkertaisesti vaikeiden sanojen yli.  Kirja-avosteluissa kerrottiin, että kirja on suunnattu nuorille aikuisille. Monesta kirjastosta se löytyy kuitenkin aikuisten osastolta.

Tarina kertoo nuoresta Theresa-nimisestä tytöstä, joka aloittaa opiskelijaelämän toisessa paikkakunnassa. Kotikylään jää hänen Noah-niminen poikaystävänsä. Opiskelupaikassa hän tutustuu ärsyttävään Harry-nimiseen poikaan, jonka elämä ei ole ollut ruusuinen. Tarinan puolessa välissä lopetin lukemisen, koska päätin haluta lukea tarinan suomeksi.
Tarina meni sitten ihan ihon alle ja pysyi siellä koko lukusession. Koska kirjaa on verrattu Fifty Shadesiin, odotin koko ajan milloin tarina ylittää sen tietyn rajan. No, ei ylittänyt. Yllätyin kuitenkin positiivisesti :)

Harry/Hardin  alkaa piirittämään Tessaa ja vaikka Tessa yrittää pitää itsensä erossa pojasta, hän ei voinut vaikuttaa omiin tunteisiin, jotka olivat pikku hiljaa heräämässä  Siinä missä Teressa on siveä, saivarteleva ja kokematon, on Harry kaikkea muuta. Rajuutta pojan ulkonäössä herättää vartaloa peittävät tatuoinnit ja lävistykset kasvoissa. Ennen kuin tarina oikein kunnolla pääsee alkuun ovat he jo pari, mutta tässä onkin tarinan koko juoni. Noah, joka on Teresan poikaystävä, mutta joka ei ole edennyt suudelmaa pidemmälle, joutuu sen tosiasian eteen, että hän jää toiseksi pojalle, jota Teresan äitikään ei hyväksyisi.
Harry/Hardin omistushalu on vahva, ja hän haluaa määrätä ja ohjata Tessan elämää.
Eripuraisuus laittaa suhteen tiukoille, kun he eivät luota toisiinsa, vaikka vannovatkin rakkautta toisilleen. Harrylla on syynsä pitää Teresaa poissa omien ystävien parista. Ikävä kyllä Tessa saa selville miksi ja se tieto tulee repimään heidän suhteensa riekaleeksi.

Tarina on jo herättänyt hysteeristä ihastusta ympäri maailman. Kaikista kriittisimmät ovat kertoneet tarinan olevan pelkkää liibalaabaa, mutta minä halusin antaa tarinallee mahdollisuuden. Suomennos on ainakin tehty hyvin ja toivon, että jokainen joka siihen tarttuu saa tarinan myös luettua. Ainoa asia mikä minua tässä suomennoksessa häiritsi oli se, että miespuolisen päähenkilön nimi oli vaihdettu Harrysta Hardiin. Toisen ja kolmannen osan luinkin sitten englanniksi. Niihinkin on suomennos tulossa!


Lopuksi vielä sydäntäni lämmittävä asia: Alligaattori kustannus

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti