torstai 31. heinäkuuta 2014

Patrick Ness : The knife of never letting go (and the second and third book)

Holaaa tännekin. Kolmatta viikkoa hellen kourissa ja aivot korvissa. Sommartider hej hej sommartider...
Kesällä olen asunut kirjojen parissa enemmän ja yhä enemmän; on siis tullut luettua vähän kaikkea, ei pelkästään YA-kirjallisuutta. Yritän saada jonkinlaista tekstiä niistä tänne blogiin, ja toivon etten suolla  pelkkää jargonia (kun nuo aivotkin ovat vielä korvissa) Aloitetaan nyt kuitenkin.


Chaos walking -nimisestä sarjasta ei löydy suomennosta, mutta jos hanskaatte englannin tai ruotsin kielen suosittelen lämpimästi. Ja Kustantajat ohoi!! Tässä olisi taas yksi luettava sarja nuorille aikuisille.
Viime vuonna tämä dystooppinen tarina sai minulta Knock offit, kun en päässyt paria sivua pidemmälle . Syynä oli puhekieli, jota tarinassa käytetään. Aivot eivät pysyneet silmien tahdissa, joten päätin silloin, että keskeytän lukemisen ja yritän myöhemmin uudelleen.  Sitten koitti SE hetki, kun sain kirjat uudestaan käsiini (hyvien kirja-arvostelujen ansioista) ja se oli menoa. Sain myös sanoa hyvästit yöunilleni. Ei tainnut Nukkumatti olla tyytyväinen.

Nuori Todd elää toisessa planeetassa, Prentistown nimisessä kaupungissa. kaukana Tellus-nimisestä planeetasta. Hän on syntynyt tässä uudessa planeetassa. Kaupungissa, jossa hän asuu, elää vain miehiä ja hänestäkin tulee kohta mies, kunhan täyttää ensin vuosia. Kaupungin naiset ovat kaikki kuolleet virukseen, ainoastaan miespuoliset ovat selvinneet taudista. Kun avaruusalus saapui aikoinaan uuteen planeettaan jokaisen miespuolisen ajatukset tulivat kaikkien kuunneltavaksi. Ainoastaan naisten ajatuksia, miehet eivät päässet kuuntelemaan.
Todd, joka odottaa syntymäpäiväänsä joutuu kuitenkin, menneisyydessä tapahtuneen tapahtumasarjan takia pakenemaan yhteisöstä, vaikkei ymmärrä miksi. Hänestä huolehtineet pyytävät häntä kuitenkin pakenemaan ja lupaavat, että kaikki selviää aikanaan. Pakomatkalle hän ottaa mukaansa uskollisen koiransa Mancheen.
Pakomatkallaan hän törmää tyttöön ja avaruusalukseen. "Om de fanns en flicka, då skulle hon vara det. Och hon ä ingen pojke. Det ä hon helt enkelt inte. Hon ä inte jag. Hon påminner inte de minsta om mig. Hon ä någonting helt annat..."

Pakomatka jatkuu ja nyt hänellä on tyttö seuranaan. Eivätkä he ole planeetan ainoat olennot.
Hyvällä mausteella maustettu tarina, josta löytyy miltei kaikki kirjallisuuden genret.

Juliannan sanoin päätän tämän tähän: Chaos Walking was one of those books that ruins your life. You feel so much for it that you feel like you want to finish it yet you don't want it to end. It's the kind of book you'll be thinking of weeks or even months after you finished reading it. It's not like the Hunger Games. It has a different story and Chaos Walking effected my life more than the Hunger Games didEi kommentteja:

Lähetä kommentti